31.5.17

Propunere LPF pentru schimbarea sistemului în Liga 1


Liga Profesionistă de Fotbal încearcă să schimbe sistemul competiţional pentru sezonul următor. 

Printr-un comunicat, postat pe site-ul oficial, LPF propune 8 echipe participante în play-off Şi 6 în play-out, începând cu sezonul 2017-2018.
Iată ce se spune în comunicat: 
LPF a luat în discuţie sistemul competiţional, propus de firma olandeză Hypercube, pentru Liga I, după modelul danez, analizând aspectele pozitive şi negative care decurg din această schimbare.
Am hotărât să facem această analiză strict în beneficiul iubitorilor fotbalului şi al cluburilor afiliate la LPF.
Sistemul competiţional danez se desfăşoară în mai multe faze, după cum urmează:
Faza I – sezonul regulat în care fiecare echipă joacă 2 meciuri, acasă şi în deplasare, cu celelalte echipe participante la competiţie. Această fază cuprinde 26 de etape a câte 7 jocuri fiecare.

Faza a II-a – cuprinde sezonul playoff şi playout. În playoff vor participa echipele clasate pe locurile 1-6 la finalul sezonului regulat, în timp ce în playout vor participa echipele clasate pe locurile 7-14 la finalul sezonului regulat. Aceste echipe vor fi împărţite în două grupe a câte 4 echipe.
Faza a III-a – cuprinde jocurile de baraj pentru stabilirea ultimului loc de Europa League şi jocurile de baraj pentru evitarea retrogradării.
În cadrul acestui sistem, nu intervin modificări semnificative asupra playoffului, cu toate că în faza jocurilor de baraj pentru stabilirea ultimului loc de Europa League va fi implicată şi o echipă din playoff.
Implementarea sistemului competiţional danez presupune schimbarea sistemului de disputare a playoutului, care va avea 6 etape, în loc de 14 etape aşa cum se dispută în actualul sistem competiţional. Echipele din playout vor fi împărţite în două grupe predefinite: locurile 7, 10, 11, 14 alcătuiesc o grupă (A), iar locurile 8, 9, 12 ?i 13 alcătuiesc cealaltă grupă (B).
Echipele clasate pe primele două locuri din fiecare grupă (A şi B) se vor califica în faza jocurilor de baraj pentru stabilirea ultimului loc de Europa League. Această fază cuprinde următoarele jocuri care se vor disputa în sistem tur-retur:
- echipa clasată pe locul 1 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 2 din grupa B;
- echipa clasată pe locul 2 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 1 din grupa B;
- câştigătoarele celor două meciuri de mai sus, joacă între ele pentru accederea în cadrul ultimului meci din această fază;
Câştigătoarea meciului de mai sus, va disputa un singur joc cu echipa clasată pe ultimul loc de Europa League din playoff (de exemplu, pentru sezonul 2018 – 2019 locul 3 din playoff).
Tot în faza a III-a se vor disputa şi jocurile de baraj pentru evitarea retrogradării, în sistem tur-retur, după cum urmează:
- echipa clasată pe locul 3 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 4 din grupa B;
- echipa clasată pe locul 4 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 3 din grupa B;
Echipele care pierd meciurile de mai sus, vor retrograda în Liga 2, în timp ce echipele câştigătoare vor juca un alt meci, în sistem tur-retur, pentru menţinerea în Liga I. Echipa câştigătoare a acestui joc va rămâne în Liga I, în timp ce echipa care pierde acest joc va disputa un meci de baraj, tot în două manşe, pentru evitarea retrogradării, cu ocupanta locului 3 din Liga 2.
Referitor la sistemul competiţional propus de firma Hypercube, LPF doreşte să prezinte mai multe aspecte care, la prima vedere, pot leza interesele cluburilor din Liga I, precum şi ale fanilor.
Punctul 1: Reducerea numărului de jocuri pentru unele echipe din playout: echipele din playout rămase în Liga 1 pentru următorul sezon vor termina competiţia mai repede, după 8 jocuri, ceea ce înseamnă că jucătorii acelor echipe vor fi lipsiţi de meciuri în competiţii oficiale pentru mai mult de 2 luni, în contextul în care o pregătire temeinică se bazează pe continuitatea pregătirii sportivilor, la antrenamente şi jocuri oficiale.  
Punctul 2: Imposibilitatea echipelor din playout de a-şi stabili din timp programul competiţional, aflând în termen de câteva zile despre jocurile la care urmează să participe. O deplasare programată cu două săptămâni înainte costă mai puţin faţă de cele programate într-un termen mai scurt. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu suporterii care îşi însoţesc echipele în deplasare.
Punctul 3: Locul 3 din playoff are merite sportive mult mai bune comparativ cu echipa din playout împotriva căreia va disputa meciul pentru ultimul loc de Europa League , întrucât şi-a adjudecat de două ori, în faza sezonului regulat şi în faza playoffului, o poziţie net superioară în clasament. Echipa de pe locul 3 din playoff este mult mai îndreptăţită să ajungă în competiţiile europene, în contextul în care meciul cu echipa din playout pentru stabilirea ultimului loc din Europa League reprezintă o creaţie artificială a unui joc cu miză care nu are nicio legătură cu performanţa sportivă (teoretic, se poate ajunge în situaţia ilară în care ocupanta locului 14 la finalul sezonului regulat să ajungă în Europa League, dacă va termina între primele două clasate la finalul fazei playout şi va câştiga toate meciurile din faza jocurilor de baraj pentru stabilirea ultimului loc de Europa League).
Punctul 4: ”Strategia locului 7”. Această echipă are cea mai uşoară grupă în faza playoutului, mai ales că va avea un număr mai mare de puncte, la finalul sezonului regulat, faţă de  locurile 10, 11 şi 14 cu care urmează să-şi împartă grupa. În semifinale, dacă îşi câştigă propria grupă, va juca cu ocupanta locului 2 din cealaltă grupă, una dintre ocupantele locurilor 8, 9, 12, 13 la finalul sezonului regulat, ceea ce o situează din nou în avantaj faţă de celelalte echipe. Aceasta poate să fie o strategie pentru unele echipe în sensul în care pot alege să termine pe locul 7 sezonul regulat pentru a ajunge mai uşor în Europa League.
Punctul 5: Liga I s-a disputat în actualul format timp de două sezoane competiţionale, respectiv 2015/16 şi 2016/17, iar o nouă schimbare a sistemului competiţional ar putea bulversa suporterii, dar şi cluburile participante la competiţie.
Punctul 6: Propunerea Hypercube a fost făcută fără un dialog cu jucătorii, antrenorii şi suporterii fotbalului profesionist. În acelaşi timp, cercetarea efectuată de Hypercube pentru formatul Ligii 2 a relevat în mod ciudat că nu se impune nicio modificare a sistemului competiţional şi asta în contextul în care trecerea de la două serii a câte 16 echipe la o singură serie de 20, din care vor termina campionatul, în sezonul actual, numai 16, a mărit considerabil costurile de deplasare şi de cazare suportate de cluburile participante. De asemenea, prin diminuare numărului de echipe la Liga 2, s-a diminuat în mod substanţial bazinul de selecţie pentru tinerele talente, fiind afectate interesele cluburilor de Liga I, precum şi ale echipelor naţionale.
Opinia noastră este aceea că fotbalul este iubit şi apreciat tocmai pentru că regulile jocului şi ale competiţiei sunt simple şi uşor de înţeles. LPF are mari semne de întrebare faţă de modul în care noul format propus de firma Hypercube va fi înţeles de către cluburi şi suporteri.
Prezentăm în continuare, aspectele pozitive şi negative ale sistemului propus de firma Hypercube, identificate cu ocazia analizei efectuate de LPF, împreună cu reprezentanţii televiziunilor:

ASPECTE POZITIVE
- Miză sportivă pentru câştigarea play-out-ului;
- Un calendar competiţional mai lejer.

ASPECTE NEGATIVE
- Scăderea numărului de jocuri, fapt care atrage nemulţumiri din partea partenerilor media;
- Ultimul meci din cadrul fazei jocurilor de baraj pentru Europa League se va disputa într-o singură manşă, şi nu în sistem tur-retur, favorizând norocul în locul unei performanţe sportive susţinute de-a lungul întregului sezon;
- Jucătorii de la echipele din playout vor putea fi lipsiţi de meciuri oficiale pentru o perioadă mai mare de 2 luni, care se vor adăuga la cele aproximativ 2 luni de pauză din timpul iernii, ceea ce afectează programul de pregătire şi, mai ales, de periodizare a antrenamentului fotbaliştilor de performanţă;
- Sistemul propus este complex şi va fi greu de înţeles de către suporteri;
- Modificarea propusă ar veni la puţin timp după schimbările de acum 2 ani, putând crea o adevărată confuzie în rândul fanilor, care abia s-au obişnuit cu sistemul actual de disputare al Ligii I;
- Timpul de implementare pentru noul sistem este foarte scurt, de numai o lună, în contextul în care FRF propune noul format competiţional al Ligii I începând cu sezonul 2017/18;
- Oportunitatea implementării acestui sistem, ţinând cont de faptul că FRF susţine ideea ca începând cu sezonul competiţional 2019/20 al Ligii I să participe 16 cluburi.
În contextul existenţei acestei propuneri din partea firmei Hypercube pentru modificarea formatului competiţional al Ligii I, televiziunile partenere au fost invitate la sediul LPF pentru o discuţie asupra acestuia. Astfel, partenerii media au împărtăţit punctul de vedere exprimat de LPF cu privire la modificarea Ligii I conform sistemului propus de firma Hypercube.
În cadrul dezbaterii a fost identificată o modificare a actualului sistem competiţional care să crească atractivitatea competiţiei şi care ar putea să satisfacă interesele tuturor membrilor familiei fotbalului.
Modificarea vizează o singură schimbare a sistemului actual, în sensul în care playofful să fie disputat între echipele clasate pe locurile 1-8 la finalul sezonului regulat, iar playoutul  între echipele clasate pe locurile 9-14 de la finalul sezonului regulat.
Avantajele inversării numărului de echipe participante în playoff şi playout sunt următoarele:
- creşterea atractivităţii playoffului prin (a) disputarea unui număr mai mare de meciuri în această fază şi implicit o acoperire geografică mai mare (b) mai multe echipe implicate în lupta pentru calificarea în competiţiile europene (c) mai multe meciuri disputate de echipele cu un număr ridicat de suporteri (4 meciuri în plus pentru fiecare echipă) (d) venituri suplimentare din vânzarea de bilete; 
- creşterea atractivităţii playoutului, deoarece lupta pentru evitarea retrogradării devine mult mai strânsă, cele 6 echipe participante în această fază având şanse reduse de a se distanţa una faţă de cealaltă până la disputarea ultimei etape;
- nu implică reducerea numărului total de jocuri ale Ligii 1 – Orange, conservându-se astfel aşteptările partenerilor media;
- acest sistem ar putea fi implementat cu uşurinţă în perioada scurtă rămasă la dispoziţie până la startul noului sezon.
Având în vedere propunerea Hypercube de restructurare a competiţiei Liga I după modelul danez, precum ţi modificarea actualului sistem prin inversarea numărului de echipe în playoff (8 echipe) şi playout (6 echipe), LPF invită suporterii, cluburile şi presa la un dialog pe această temă.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu